Email: info@aztecastamboek.nl

Azteca


Het Azteca paard - is herondekt in Mexico in 1972 door de gezamenlijke inspanningen van Casa Pedro Domecq (met name Antonio Ariza Cañadilla), Centro de Reproducción Caballar Domecq, Asociacion Mexicana de Criadores de Caballos de Raza Azteca, en La Secretaria de Agricultura y Recursos Hidraulicos.

Deze organisaties zijn verantwoordelijk geweest in Mexico, en tot in de vroege 1990's, in de rest van de wereld voor de handhaving van de normen voor het ras en het verloop van de toekomstige ontwikkeling van het ras.

In november, 1992 in Texcoco, Mexico, Is de International Azteca Horse Association opgericht om de ontwikkeling van het ras verder op een wereldwijde basis te krijgen.

De wereldwijde Registratie voor Azteca paarden wordt onderhouden door de Asociacion Mexicana de Criadores de Caballos de Raza Azteca (AMCCRA) Dit is de enige organisatie die door de ontwikkelaars van het ras en door de regering van Mexico tot Azteca paarden registreren en legaal gebruik van de naam "Azteca" mogen heten. Momenteel zijn er ongeveer een paar duizend door Mexico erkende Azteca paarden met inbegrip van paarden verblijven in plaatsen als Mexico, Midden-en Zuid-Amerika, Verenigde Staten, Canada,Spanje en Nederland.

Aztecas worden gefokt met geno en fenotype met zeer zorgvuldig gecontroleerde kruisingen tussen de Pure raza Espanol en of Puro Sangue Lusitano (op deze site aan geduid als Iberisch): en Quarter horse (NQHA.AQHA)
De vereniging en de regering van Mexico hebben veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om dit fenotype te ontwikkelen en met behoud van de belangrijkste kenmerken, dat elk van de bijdragende rassen brengt .

Maar de wortels van het ras gaat veel verder terug: de fokkers van de Azteca geloven dat ze terug kruisen op de Spaanse paarden die eeuwen geleden met de Spaanse veroveraars ("Conquistadores") naar Mexico en de VS toekwamen. Deze paarden werden al eeuwenlang gefokt voor het werk met kuddes koeien en voor de stierengevechten en hadden dus een zeer goede cow sense. Onder andere die eigenschap hebben ze doorgegeven aan de Quarter Horses. Door terug te fokken met Spaanse Paarden hopen de fokkers van de Azteca een paard te fokken met nog betere cow sense en bovendien de veelzijdigheid en het losse van het Iberische paard te behouden.
Er zijn verschillende typen Azteca's die aangeduid worden met letters. De pure Azteca wordt het type A genoemd.
hier een mooi artikel : http://www.cowgirlmagazine.com/horses/800-azteca
Het Stamboek AMCCRA hanteren de volgende prijzen

De bijdragen van de leden en fokkers van paarden Azteca in de Europese Unie zijn:

Kosten registratie in het stamboek: Leden € 250,00 (tweehonderdvijftig euro).

Kosten registratie in het stamboek :Niet-leden € 300,00 (driehonderd euro)).

Kosten: De toegang tot de Mexicaanse Vereniging van Fokkers van Azteca paarden,

AC,€ 300,00 € (driehonderd euro)).(apto en apta paarden)

Inspectie/keuring van het paard: € 50,00 (vijftig euro).excl reiskosten

hier onder het logo van de AMCCRA te Mexico en de Europese delegatie de ACCRAE. in Spanje

Grotefoto-JUJATSRS.jpg Grotefoto-ZGDRZD6F.jpg
Grotefoto-6YL3IPNE.jpg
Grotefoto-84WENU6Y.jpg